donderdag 13 juni 2024
.
reeds meer dan 26 jaar on-lineChé...The take off

01/03/2000Auteur: Nico Vergauwen
Foto's: Tim De Pooter
Oorspronkelijk gepubliceerd op RadioVisie.be


Laat de champagneflessen knallen en het hemels vocht vloeien. 'Ché' is geboren en dat moet gevierd worden. Veel bekende en minder bekende Vlamingen waren gisteren afgezakt naar de Wilrijkse 'Theadrôme' voor de bruisende lanceringsparty van het nieuwe en enige Vlaamse mannenblad. Tegen 23.00 uur zat de zaal afgeladen vol met de crème de la crème van de Vlaamse showbizz, politiek en zakenwereld. En ergens tussen de menigte liep jullie "RadioVisie"-reporter snedige vragen te bedenken en te stellen.

CHE IS GEEN MAANDELIJKSE VERSIE VAN P-MAGAZINE

'Ché', is gekozen uit een lijst met meer dan honderd mannennamen. Het is meteen de tweede uitgave van NV De Vrije Pers. De redactie bestaat voornamelijk uit dezelfde mensen die het zusterblad 'P-Magazine' maken onder het alziend oog en oor van opperhoofd Alain Grootaers. Toch zijn er enkele opmerkelijke redactionele nieuwkomers zoals Stef Durnez (oud-hoofdredacteur TV-Expres) en Jakobien Huisman (vriendin van Alain Grootaers en losse medewerkster bij 'Flair'). Het nieuwe mannenblad, zoals de makers het noemen, is de handleiding voor de mannelijke homo homini lupus. Niet voor het zachte jaren tachtiger type dat al weleens de vaat deed of de luiers ververste. Wel voor de stoerdere kerel die na zijn dagtaak met de vrienden doorzakt op café. Voor alle duidelijkheid: 'Ché' is niet de maandelijkse versie van 'P-magazine'. Stijl en vormgeving verschillen danig van elkaar.

VOOR MANNEN MET EEN GEZONDE PROSTAAT

Wanneer ik rond 21.00 uur arriveer is het drummen voor een interview met Ché Grootaers. Nog even Patrick Van Gompel van het VTM-nieuws laten voorgaan en het is mijn beurt. Ik wil uiteraard weten waarin 'Ché' verschilt van het zusterblad 'P-magazine'?

- Met 'Ché' zullen we vooral reportages over de moderne leefwereld, kortverhalen en het betere fotowerk brengen -, zegt de hoofdredacteur voor de drieënzestigste keer. - Aangezien het een maandelijkse uitgave is, kunnen we niet zoals bij 'P-Magazine' kort op de actualiteit inspelen. De doelgroep is ook iets ouder. 'Ché' mikt op mannen tussen 25 en 50 jaar, terwijl 'P-Magazine' vooral de groep 18 tot 34 jarigen wil bereiken. De cover-girl zal telkens een internationaal bekend Vlaams model zijn. We maken daarin een bewust onderscheid met 'P-Magazine', waar we vooral de plaatselijk bekende Vlaamse meisjes gebruiken. -

GELUKKIG VIEL DE BERLIJNSE MUUR

Of 'Ché' een links-progressief blad wordt, zoals 'P-Magazine'? - Goh, sinds de val van de Berlijnse Muur kan men naar mijn mening niet echt meer spreken over linkse en rechtse strekkingen. Dat het een progressief blad is, staat vast. Om in Vlaanderen te scoren moet je product zich voldoende onderscheiden. - Bart Hikspoors (eindredacteur-coördinator) treedt de baas bij: - Wij proberen 'Ché' een eigen identiteit te geven, dat daar een zekere visie mee gepaard gaat, is onvermijdelijk. Maar ik zou het absoluut géén links magazine noemen. En ziedaar, Miryam Scheffers (bladmanager), komt er zowaar bijstaan: - Vergeet niet dat 'P-Magazine' meermaals interviews publiceerde met het Vlaams Blok. Zoiets is bij andere bladen zoals Humo totaal ondenkbaar. Wij proberen gewoon de gulden middenweg te vinden zonder ons in een bepaald hoekje te laten drummen. -

'CHE' KRIJGT EEN LANGE AANLOOPPERIODE

Het Londense succesblad FHM diende min of meer als basis voor 'Ché'. Maar is er in Vlaanderen wel plaats voor zo’n chic en, laten we eerlijk zijn, duur magazine? Da's een vraag voor Gedelegeerd Bestuurder Kris Dekelver. - Voor het eerste nummer hebben we een oplage van 60.000 exemplaren verspreid. Wanneer er daar 30.000 effectief van verkocht worden, ben ik heel tevreden. Datzelfde aantal hoop ik op termijn iedere maand te bereiken. We hebben bewust geen deadline gesteld. Wanneer van 'Ché' binnen één jaar slechts 20.000 exemplaren aan de 'man' worden gebracht, zullen we het magazine dus niét uit de rekken nemen. Net als bij 'P-Magazine' moet je het de kans geven om te groeien. Zoiets is enkel mogelijk in een kleine uitgeverij zoals De Vrije Pers. Grote bedrijven (cfr. Mediaxis, nvdr) zijn sneller geneigd een blad af te stoten wanneer het niet snel veel geld opbrengt.

OMDAT ZE ER TOCH WAREN, EN ZE ZO AARDIG ZIJN

De BV's waren er ook, maar dat wist je al, als je de inleiding niet hebt overgeslagen. Wat denkt Brigitte Callens, ex-miss België, van dit initiatief? - Ik vind het heel goed dat Alain (Grootaers, nvdr) een onderscheid maakt in de cover-meisjes. 'P-Magazine' is voor veel jonge meisjes de ideale springplank naar een modellencarrière.

Jürgen Verstrepen (lastige vragensteller bij TOPradio): - Het is absoluut een mannenblad en persoonlijk vind ik het de heropstanding van het Aards Paradijs (zei hij in licht beschonken toestand).

Stany Cretz, (de kleine van het duo Raf & Ronny) en in de namiddag nog aan de slag geweest als presentator bij Studio Brussel: - Ik denk wel dat het initiatief zal lukken. Vlaanderen heeft gewoon nood aan zo’n blad. Mooie foto’s van mooie vrouwen in combinatie met een stevige brok cultuur zullen ongetwijfeld aanslaan. -

Eddy Lipstick (porno-producent): - Bloot, bloot en nog eens bloot. Misschien een beetje te braaf. Maar 'Ché' maakt in elk geval een goede indruk. Een echt oké-magazine.

Jan Verheyen (multi-functioneel filmmens): - In eerste instantie zal ik het kopen om mijn goede vriend Alain Grootaers een plezier te doen en natuurlijk, het ligt in mijn natuur, voor de bloedmooie cover. Of ik zelf ook voor 'Ché' zal schrijven? Wie weet? -

DE NIET ONBELANGRIJKE DETAILS

Oorspronkelijk werd aangekondigd dat 'Ché' 200 BEF ging kosten, gelukkig werd het ineens maar 165 BEF. Alain Grootaers daarover: - Dat is een spijtige communicatiefout. Ik vond het beter dat we ons eerste nummer aan een verlaagde introductieprijs verkochten. Het is best mogelijk dat we vanaf het derde of vierde nummer de prijs terug optrekken naar 200 BEF.
Betekent een tweede uitgave van De Vrije Pers ook automatisch een nummertje drie? Gedelegeerd Bestuurder Dekelver: - Inderdaad, veel kan ik er nog niet over kwijt aangezien het allemaal nog in een embryonale fase zit. Ik kan je wel zeggen dat het met multimedia te maken heeft. -

THE REASON WHY

Meneer Grootaers geef tot slot één goede reden waarom men 'Ché' moet kopen. - Ken jezelf! - We hadden het op voorhand kunnen weten!