donderdag 13 juni 2024
.
reeds meer dan 26 jaar on-lineHonderd uitzendingen, twee kleuren, heel veel meningen

12/03/2001Tekst: Nico Vergauwen
Foto's: Nico Vergauwen
Oorspronkelijk gepubliceerd op RadioVisie.be


Zwart Wit, momenteel een van de meest spraakmakende radioprogramma's in Vlaanderen, was zondag alweer toe aan de honderdste aflevering. "RadioVisie" kreeg de kans deze gebeurtenis van dichtbij mee te maken en greep deze maar al te graag. Kardinaal Danneels was de centrale gast.

Een vriendelijke dame leidt me doorheen het immens grote VMM-gebouw naar de regiekamer van Kanaal 2. Vanuit dit zenuwcentrum, dat vlak naast de TOPstudio gelegen is, wordt erover gewaakt dat heel de uitzending vlekkeloos verloopt. Jurgen Verstrepen komt naar me toe en staat gespeeld zenuwachtig te wezen. - Voor deze jubileumuitzending hebben we bewust geopteerd voor het onderwerp 'Kerk' en niet voor het voor de hand liggende onderwerp politiek. De reden hiervoor is dat de Kerk het politieke gebeuren overstijgt. -

ENIGE RADIOPROGRAMMA DAT OOK OP TV KOMT

De klok tikt ongenadig verder. Elf uur komt steeds dichterbij. Eindregisseur Krijn Jonckheere vertrouwt me toe dat het starten van de TV-uitzending nog steeds een spannende gebeurtenis is. Zwart Wit is immers het enige Kanaal 2-programma dat live op antenne gaat. Met ietwat trillende hand haalt Krijn een hendel over. Zwart Wit gaat de televisiekabel op. Met gepaste trots deelt Jurgen Verstrepen luisterend en kijkend Vlaanderen mee dat de kaap van de honderd afleveringen bereikt is. Na een uitgebreide voorstelling van de gast en het voorlezen van de vragen komt de eerste beller aan de beurt. Een zekere Jean uit Brussel legt de kardinaal meteen het vuur aan de schenen.

DE STORINGSKICK VAN EEN LIVE-UITZENDING

Vanzelfsprekend is het VTM-Nieuws ook aanwezig. De journalist van dienst volgt het programma in de hoop een uitspraak op te vangen met enige actuele nieuwswaarde. Zijn geduld wordt slechts een half uurtje op de proef gesteld. De kardinaal fluit immers CVP-er Leterme terug in verband met zijn voorstel het kerkelijk huwelijk los te koppelen van het burgerlijk huwelijk. - We hebben het! -, roept de VTM-journalist. En exit voor de man en diens cameraploeg. Net voor het nieuws van 12.00 uur breekt er lichte paniek uit. De telefooncentrale is uitgevallen. Jurgen stelt meteen voor er even uit te gaan. Wat uiteindelijk niet nodig blijkt, aangezien er op het laatste nippertje toch nog een beller op antenne geraakt en het uiteindelijk maar om een kleine storing gaat.

WAAR IS LINKS TIJDENS ZWART WIT?

- Elke aflevering bellen er ongeveer honderd luisteraars waarvan er een vijfendertig daadwerkelijk hun vraag mogen stellen. - Aan het woord is Ann. Zij screent alle bellers en beslist of ze worden doorverbonden met de studio. - Echte selectie-criteria zijn er niet. Al let ik er wel op dat elke mening slechts één keer aan bod komt. Ook mensen die onduidelijk spreken maken geen kans. - Een andere Ann, dit keer van de persdienst, weerlegt de kritiek van de progressieve media dat in Zwart Wit te veel rechtse ideeën een forum krijgen. - Personen met rechtse meningen moeten ook hun zeg kunnen doen. Indien rechts meer aan bod komt, is dit allicht te wijten aan het feit dat links-denkenden niet naar ons bellen. - Waarop ik grap dat die links-denkenden allicht stoned van de drugs in hun bed liggen op zondagochtend. Algemene hilariteit tot gevolg.

SORRY, WE GAAN ER EVEN UIT

Journalistieke nieuwsgierigheid en algemene interesse in techniek dwingen me ertoe om de eindredactie van naderbij te bestuderen. Krijn geeft me een snelcursus 'Hoe een station in de lucht te houden?'. Zo krijg ik uitleg over de diverse beeldschermen en de meer dan honderd knoppen en hendels op de regietafel. Het is dan ook een geruststelling te horen dat slechts een beperkt aantal van die knoppen effectief gebruikt wordt. Zo leer ik eveneens wat te doen indien Kanaal 2 kampt met een technisch probleem. Gaande van 'Even geduld' op een bordje tot een stemmetje 'Sorry, wij moeten onze uitzendingen afbreken'. Krijn is tevens de webmaster van de VMM-sites. - Op weekdagen ben ik enkel bezig met het internet. De eindregie van Kanaal 2 op zondag doe ik op vrijwillige basis, gewoon omdat het zo leuk is. - Ik kan hem geen ongelijk geven.

VOOR EEN MENING, GELIEVE MAANDAG TERUG TE KOMEN

Iets voor één uur zit aflevering honderd erop. Iedereen is tevreden over het resultaat van dit live-gebeuren. De reactie van de kardinaal nagelde me echter aan de grond van verbijstering. Informerend naar zijn mening over het programma kreeg ik te horen dat hij zich ten vroegste maandag een mening zou gevormd hebben. Nu herinner ik mij uit de geschiedenislessen op school dat de katholieke kerk graag haar tijd neemt omdat alles nu eenmaal in het teken van de eeuwigheid staat. Maar dat dit eveneens sloeg op de mening over een radioprogramma was mij totaal vreemd.

Als de camera in de studio niet langer aanstaat, krijgt Jurgen Verstrepen van zijn medewerkers een gedenkplaat voor zijn werk bij TOPradio. Een gebaar dat hij weet te appreciëren. Nog een laatste teug van mijn cola en daarna is het opnieuw de beurt aan Ann om me door de wirwar van gangen en burelen naar de uitgang te loodsen.