donderdag 13 juni 2024
.
reeds meer dan 26 jaar on-lineSwingpaleis: 10 jaar jong in 2006

27/12/2005Auteur: Nico Vergauwen
Foto's: Nancy Vandeputte
Oorspronkelijk gepubliceerd op RadioVisie.be


Op vrijdag 13 september 1996 werden in menige Vlaamse huiskamers voor het eerst vol enthousiasme de stoelen aan de kant geschoven. Vlaanderen maakte op TV1 kennis met een hyperactieve Felice en ‘zijn’ teams van mooie jongens en mooie meisjes. Met het Swingpaleis als gloednieuwe muziekshow had de openbare omroep een ware topper vanuit Frankrijk binnengehaald.

In het aankomende nieuwe jaar viert één ’10 jaar Swingpaleis’. Even was er onduidelijkheid of de show wel zou terugkomen, maar het gigantische succes van de laatste 3 jaren maakte een gunstige beslissing snel mogelijk. In 2002 behaalde Felice en zijn teams nog een marktaandeel van 21,2% om uiteindelijk in 2004 af te klokken op 25,4% met een waarderingscijfer van 7,4.

Het nieuwe seizoen van 13 afleveringen begint, in tegenstelling tot de vorige jaargangen, met een feestelijke Oudejaarsaflevering. Bij monde van Felice blijkt dat de kijker het programma op 31 december aanziet als een vaste waarde om het jaar uit te wuiven.

Vanaf 13 januari 2006 is het dan zover. Het nieuwe Swingpaleis gaat definitief zijn 10e jaargang in. Een iets kleiner decor met dezelfde teamkapiteins, ex-Miss België Ann Van Elsen en Peter Van Asbroeck brengen o.a. Tanja Dexters, Veronique De Cock, Wim Soutaer, Brahim en Sergio mee. Onder de nieuwkomers bevinden zich voor de meisjes Saartje Vandendriessche en Tiany Kiriloff. Voor de jongens treden Regi van Milk Inc en prof-basketbalspeler Pieter Loridon voor het eerst in de schijnwerpers.

Een showprogramma dat al een decennium meegaat is niet zo vanzelfsprekend in ons versnipperde medialandschap. Hierdoor kunnen de makers van het Swingpaleis volop putten uit een rijk archief. In de catacomben van de VRT zijn dan ook 2 redacteurs al gedurende 4 maanden fragmenten aan het verzamelen om de speciale website ‘het Swingarchief’ op te starten. Dit gloednieuwe webarchief zal de boordevol leuke fragmenten, foto’s, feiten en weetjes staan.

Wist je dat…

•op aandringen van de kijkers de spelletjes ‘koptelefoon-ronde’ en de ‘kazoo-ronde’ terugkomen?
•De crème-de-la-crème van de gasten van de afgelopen 10 jaren sporadisch terug zal opduiken? Geselecteerde namen zijn o.a. Zohra, Phaedre Hoste, Gene Thomas en Luc Steeno.
•Op 31 maart en 1 april het Swingpaleis Live On Stage het seizoen afsluit in het Sportpaleis?
•Er op 10 februari een speciale Valentijns-special is?
•En een week later staat het programma volledig in het teken van Eurosong. In de 9 afgelopen seizoenen zowel de meisjes als de jongens elk 66 overwinningen behaalden?

De Oudejaar-special van het Swingpaleis begint op 31 december om 22u40 op één. Het meisjesteam bestaat uit Ann Van Elsen, Tanja Dexters, Saartje Vandendriessche Xandee en Veronique De Cock. Zij nemen het op tegen het jongensteam bevolkt door Peter Van Asbroeck, Gunther Neefs, Regi, Wim Soutaer en Sergio. De muzikale gasten zijn Belle Perez, Laura Lynn, Gene Thomas en Pim. En als special acts passeren Ronny Mosuse als Michael Jackson, Laure en Wouter als Tina Turner en Ike en vier bevallige schoonheden brengen hun versie van Lady Marmelade.